STUDIU. Analiza imagistică prin rezonanță magnetică poate detecta cancerul de prostată în peste jumătate din cazurile cu valori ale PSA-ului considerate normale

  • Oncologie



Cancerul de prostată este un tip comun de patologie tumorală la bărbați, dar care poate fi tratat cu succes mai ales atunci când se stabilește diagnosticul în stadiile incipiente, fiind necesar screening-ul de rutină. Cele mai folosite metode de diagnostic și screening includ teste de sânge, prin măsurarea nivelului PSA-ului, examenul clinic prin tușeu rectal și folosirea tehnicilor imagistice, cum ar fi rezonanța magnetică (IRM) și a biopsiei dacă se descoperă modificări la nivelul prostatei și valori anormale ale PSA-ului. PSA-ul este un antigen prostatic specific, fiind util în detecția cancerului de prostată în stadii incipiente, însă există numeroase patologii non-tumorale care pot determina creșterea acestuia cum ar fi: hiperplazia prostatică benignă, inflamația sau infecția, fiind necesar diagnosticul diferențial.

Rezultatele unui studiu realizat la University College London și King’s College London au arătat că folosirea scanărilor de tip IRM în screening-ul pacienților cu cancer de prostată pot detecta tumori chiar dacă valorile PSA-ului sunt scăzute. Mai mult de jumătate din bărbații cu cancer demonstrat prin biopsie, semnificativ din punct de vedere clinic, nu ar fi fost trimiși pentru evaluare suplimentară dacă s-ar fi considerat doar valoarea PSA.

abonare

Deși studiile anterioare au arătat că folosirea ca metode de screening a nivelului PSA-ului sau a tușeului rectal în selectarea bărbaților care pot beneficia de biopsie ar putea să scadă mortalitatea din cauza cancerului cu aproximativ 20% într-un interval de 16 ani, această abordare a fost asociată cu supradiagnosticare și un tratament mult mai agresiv, chiar dacă tumora este cu risc scăzut.

Studiul ReIMAGINE, publicat în BMJ Oncology este un studiu de tip prospectiv, fiind prima analiză folosind scanările IRM împreună cu densitatea PSA pentru a selecta pacienții care au nevoie de analize suplimentare. Au fost selectați 303 bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, fără un diagnostic de cancer în antecedente.

pacient doctor
Image by pressfoto on Freepik

Rezultatele au fost următoarele:

• 1 bărbat din 6 (48/303 barbați sau 16%) a avut un rezultat IRM pozitiv
• 1 bărbat din 20 (16/303 sau 5%) a avut doar creșterea valorilor PSA
• 2 bărbați din 3 cu un IRM pozitiv și peste jumătate din bărbații cu boală semnificativă din punct de vedere clinic au avut valoarea PSA sub 3 ng/ml

Imagistica prin rezonanță magnetică nu este folosită în prezent ca primă metodă de screening, însă introducerea acesteia înaintea biopsiei ca urmare a detecției unui PSA mărit sau după un tușeu rectal anormal a dus la creșterea detectării cancerelor semnificative din punct de vedere clinic (scor Gleason 4 sau mai mult), scăzând numărul biopsiilor care nu sunt necesare la bărbații cu risc crescut cu 25%.

IRM-ul de pelvis poate fi luat în considerare în viitor ca și metodă de screening independentă de valoarea PSA, devenind primă modalitate în depistarea unui cancer de prostată la pacienții aflați la risc, fiind necesare însă studii mai amănunțite.

Citește și: